Το ελαιόδεντρο

Η πιο εκτεταμένη καλλιέργεια της Σάμου είναι η ελαιοκαλλιέργεια με έκταση 96.500 στρέμματα και 1.293.000 ελαιόδεντρα. Κατανέμεται ως εξής: το 55.6% στις πεδινές περιοχές (0-200m), το 27.4% στις ημιορεινές (200-400m) και το 17% στις ορεινές περιοχές (>400m). Στο νησί καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες ελιάς, που διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά του δέντρου και του καρπού.

Η επικρατούσα ποικιλία είναι η Θρουμπολιά η οποία είναι μικτής χρήσης, δηλαδή για βρώσιμη ελιά (γνωστή ως θρούμπα ή χαμάδα ή κουρμάδα) και για ελαιοποίηση. Καλλιεργείται περισσότερο στα ορεινά τμήματα του νησιού και συλλέγεται από τις αρχές Νοεμβρίου έως τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Γνωστή ποικιλία είναι και η βρώσιμη ελιά Καλαμών και οι ποικιλίες Κορωνέικη, Μανάκι, Μεγαρίτικη κ.α. για ελαιοποίηση. Η συλλογή του λαδιού πραγματοποιείται από τις αρχές Νοεμβρίου έως τα τέλη Μαρτίου, αναλόγως την ποικιλία, τη χρήση (βρώσιμο-βιομηχανικό) και την  χρονιά. Στη Σάμο το ελαιόλαδο είναι πιστοποιημένο ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ- PGI).

(Σ. Λαδικού, MSc Μουσειολογίας).

576 σκέψεις πάνω στο “Το ελαιόδεντρο

  1. fwdtyhhw

    The olive tree – Samos Old Olive Factory
    [url=http://www.g5i0zp57eae2725bq0745772fxk6qcaks.org/]ufwdtyhhw[/url]
    afwdtyhhw
    fwdtyhhw http://www.g5i0zp57eae2725bq0745772fxk6qcaks.org/

  2. buy cialis online usa

    I am sure this paragraph has touched all the internet users, its really really nice paragraph on building up new blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *